Bu Blogda Ara

28 Aralık 2010 Salı

VERA'NIN TAVUK CİĞERİ PATE'Sİ

HER CHRISTMAS VE YILBAŞI SOFRAMIZDAN EKSİK OLMAYAN BU TARİF ÇOK SEVGİLİ ARKADAŞIM VERA'NIN ANNESİ MADAM NİNON'DAN VERA'YA ,ONDAN DA BANA GEÇTİ..BİZ ÇOK SEVDİK,OLMAZSA OLMAZIMIZ OLDU,UMARIM SİZDE DENERSİNİZ.

2 BÜYÜK SOĞAN
1/2 KİLO TAVUK CİĞERİ
1/2 KÜP TAVUK BOULLİON
2-3ADET DEFNE YAPRAĞI
5-6ADET TOP KARABİBER
2 KAŞIK KANYAK
125 GR.SANA YAĞI
MUSKAT RENDE (1 TATLI KAŞIĞI)
TUZ







Soyduğunuz soğanları 4 e bölün.Yağlarından ayıkladığınız ciğerleri, bölünmüş soğanlar,defne yaprağı,2 çorba kaşığı su ile ezilmiş boullion,top karabiberlerle az suda iyice pişirin.(su ciğerleri örtecek kadar olsun)
İçinden defne yapraklarını ayırıp,kalan karışımı blender'da homojen olana kadar ezin.
Küçük bir tencerede eritilmiş 125gr. sana yağına ciğer ezmesini katıp 10 dakika kadar kavurun.
Karışım toparlandığı zaman içine tuz ,kanyak ve rendelenmiş muskat(hindistan cevizi) koyup, tekrar karıştırıp soğumaya bırakın.
Servis tabağına alıp,kraker yanında servis yapın.
Afiyet olsun....

27 Aralık 2010 Pazartesi

CEVİZLİ KABAK BOMBE

İŞTE ,İÇKİ YANINDA İKRAM EDEBİLECEĞİNİZ KOLAY ,ÇOK LEZZETLİ VE SAĞLIKLI BİR MEZE.. KARIŞIM 2 SAAT ÖNCEDEN HAZIRLANIP  SERVİSTEN YARIM SAAT ÖNCE PİŞİRİLİP ILIK İKRAM EDİLEBİLİR.





 AFİYET OLSUN...

1 ADET İRİ KABAK
1 KÜÇÜK HAVUÇ
100 GR. TULUM PEYNİRİ
3 KAHVE FİNCANI TEPELEME UN
1/2 PAKET  KABARTMA TOZU
 5-6 ADEY YEŞİL SOĞAN
KIYILMIŞ MAYDONOZ VE DEREOTU
3 YUMURTA
1 ÇAY BARDAĞI ZEYTİNYAĞI
10-15 ADET İRİ KIYILMIŞ CEVİZ
TUZ,KARABİBER
 ÇÖREOTU

Çukur bir kaba kabağı iyice yıkayıp soymadan iri rende ile rendeleyin.Üzerine rendelediğiniz havuç,kıyılmış yeşil soğan,maydonoz ve dereotunuda ilave edip karıştırın.
100 gr.tulum peyniri,1 çaybardağı zeytinyağı,3 yumurta ,tuz, karabiber ilave ederek tekrar karıştırın.
En son elenmiş 3 kahve fincanı un ve kabartma tozu koyup,iri kırılmış cevizleride karıştırıp,karışımı yağlanmış muffin kalıplarına doldurup üzerini çöreotu ile süsleyin.
170 derece fırında 20 -25 dakika üstü kızarana kadar pişirin

Here is the English version for my foreign friends.!

ENGLISH:
1 large squash
1 small carrot
100 grams tulum cheese--the closest alternative would be  French Chevre 
1 1/4 cups all-purpose flour
1 teaspoon baking powder
5-6 green shallots
A bunch of chopped parsley and dills
3 eggs
1/2 cup olive oil
10-15 roughly chopped walnuts
Salt,pepper
Black cumin seed
 
In a deep bowl grate the squash  without peeling , add the grated carrot, 
chopped shallots and dills. Mix with the crumbled cheese, olive oil ,eggs salt 
and pepper.
Sieve the flour and baking powder and add into the mixture., finally add the 
chopped walnuts.  Sprinkle with black cumin seeds.Heat the oven to 170 degrees 
C. Place the mixture into greased muffin cups and bake 20-25 min. until  the 
crust turns golden.
 
 BON APETİTE....
      

24 Aralık 2010 Cuma

ENGİNAR DOLMASI




6 ADET ENGİNAR
1 ADET BÜYÜK KURU SOĞAN
4-5 ADET YEŞİL SOĞAN
1/2 LİMONUN SUYU
1 DEMET DEREOTU
3 KAŞIK DOLMALIK FISTIK
3 KAŞIK KUŞ ÜZÜMÜ
1 ÇAY BARDAĞI ZEYTİNYAĞI
1 ADET DAMLA SAKIZI
1 TATLI KAŞIĞI YENİBAHAR
1 YEMEK KAŞIĞI TARÇIN
1 ÇAY KAŞIĞI KARABİBER
1 SU BARDAĞI PİRİNÇ
1 ÇAY KAŞIĞI TUZ
1 ÇAY KAŞIĞI ŞEKER
BADEM (SÜSLEMEK İÇİN)

Enginarları limonlu ve damla sakızlı suda haşlayın,soğuyuncaya kadar bu suyun içinde bırakın.Ayrı bir tencerede kıyılmış soğan ve fıstıkları zeytinyağında çevirin,yeşil soğanı ve pirinci ilave edin,biraz daha kavurun.1 1/2 su bardağı sıcak su ilave edin,tuzu da ekleyip kapağını kapatın.
Demlenirken,ıslatıp şişirmiş olduğunuz üzümleri,şekeri,yenibahar,tarçın ve karabiberi ilave edin.
Pilav dinlendikten sonra,kıyılmış dereotunu karıştırıp,sudan çıkardığınız enginarların içine doldurun.
(Ben küçük krem karamel kaplarını kalıp olarak kullanıyorum.)
Üzerini kavrulmuş badem ile süsleyin.




FAVALI ENGİNARI'DA TAKİPTE OLUN..YAKINDA GELİYOR...

21 Aralık 2010 Salı

CREPES SUZETTE (KREP SÜZET)

100 GR. ELENMİŞ UN
75 GR.TOZ BADEM
1 ÇİMDİK TUZ
2 YUMURTA
300 ML. SÜT
2 YEMEK KAŞIĞI SIVI YAĞ
1 KAHVE FİNCANI PORTAKAL LİKÖRÜ
2 BÜYÜK PORTAKAL (1 PORTAKALIN RENDESİ VE SUYU, DİĞERİNİN DİLİMLERİ)
100 GR. ŞEKER
75 GR. TEREYAĞI

Elenmiş un, toz badem, tuz, sıvı yağ, yumurtalar ve sütün yarısını çırpın.Yavaş yavaş sütün kalan yarısını da ilave ederek hiç topak kalmayana kadar mixer'layın. Sonra portakal liköründen 1 yemek kaşığı ilave edin. Kek hamurundan daha akıcı bir kıvamda hamur elde edin. Küçük bir teflon tavayı hafifçe yağlayın. Bir kepçe ile karışımdan dökerek yayın. Kreplerin her iki tarafını çevirerek orta ateşte pişirin.
 50 gr.tereyağ, 50 gr.şeker ve portakal rendesini iyice çırpın. Kreplere bu karışımdan sürüp, önce ikiye sonra yine ikiye katlayıp, üstüste gelecek şekilde çukurca bir tabağa dizin.
Geri kalan yağı tavada eritin, kalan şekeri, portakal dilimlerini, portakal rendesini ve suyunu ilave edip10 dakika ısıtın. Kalan portakal likörünüde karıştırıp kreplerin üzerine sıcak sıcak  bu sosu döküp hemen servis yapın.

ÇİKOLATALI BROWNIE MUFFIN

300 GR KENDİNDEN KABARAN UN (SADE KEK UN OLABİLİR)
1 KAHVE FİNCANI KAKAO
80 GR. TOZ ŞEKER
60 GR. ERİTİLMİŞ TEREYAĞ
100 GR. DAMLA ÇİKOLATA
75 GR. FINDIK YA DA FISTIK (UFALANMIŞ)
125 ML. NUTELLA
1 YUMURTA (HAFİFÇE ÇIRPILMIŞ)
180 ML. SÜT
125 ML. KOYU AYRAN
1 PORTAKAL KABUĞU  RENDESİ

12'lik muffin kapları yağlanır. Un, kakao ve şeker geniş bir kaba elenir. Kalan malzeme buna ilave edilir. Karışım bir kaşık ile kalıplara konulur.
Önceden 175 dereceye ısıtılmış fırında 20 dakika pişirilir.
Fırından çıkarılıp soğutulur. Pudra şekeri ve portakal şekerlemesi ile süslenir.
Afiyet olsun...

20 Aralık 2010 Pazartesi

SOĞAN ÇORBASI

SOĞAN ÇORBASI İLE TANIŞMAM TAA 1970' LERE GİDER. O ZAMANDAN BERİDİR DE EN SEVDİĞİM ÇORBA OLMUŞTUR. DEĞİŞİK TARİFLER DENEDİM AMA EN GÜZELİNİN ŞİMDİ SİZLERLE PAYLAŞACAĞIM TARİF OLDUĞUNA KARAR VERDİM. FRANSIZ SOĞAN ÇORBASI.....

1250 ML. ET SUYU
5 ADET İRİ SOĞAN (SALATA SOĞANI GİBİ İNCE DOĞRANMIŞ)
1 KAHVE FİNCANI UN
2 KAHVE FİNCANI KIRMIZI ŞARAP
2 YEMEK KAŞIĞI SOYA SOSU
50 GR. TEREYAĞ +2 YEMEK KAŞIĞI SIVI YAĞ
2 DİŞ SARMISAK (EZİLMİŞ)




1 KAHVE FİNCANI PARMESAN PEYNİR RENDESİ
2 YEMEK KAŞIĞI TEREYAĞ (EXTRA)
BAGET EKMEK

Et suyu elde etmek için ben çoğunlukla nuar alırım.Eti soğan, defne yaprağı, maydanoz, top karabiber ve 8 bardak su ile kısık ateşte 3 saat kadar kaynatır, süzer ve bir gece beklettikten sonra kullanırım.


Tereyağını ve sıvı yağı büyük bir tencerede kızdırın. Doğranmış soğanları ilave edin.
Kısık ateşte soğanlar yumuşayıp, altın rengi olana kadar pişirin. Aşağı yukarı 20 dakika kadar.
1 kahve fincanı un ilave edip, 1 dakika süre ile karıştırın.
Şarap ve 1250 ml. et suyunu ilave edip, kaynayıp koyulaşana kadar devamlı karıştırın.
Çorbanın altını kısıp 10 dakika kapağı kapalı pişirin.
Baget ekmeği ince dilimleyin.
Tereyağını ve sarmısağı karıştırın, ekmeklerin her iki yüzüne de sürün.
Yağlanmamış tepside 20 dakika, orta sıcaklıkta fırınlayın. Kuru ve gevrek olmalı.
Üzerlerine parmesan peyniri serpip 5 dakika daha kızartın.
Servis tabaklarına aldığınız çorbanızın üstüne yerleştirip, beklemeden konuklarınıza sunun.
Afiyet olsun....

18 Aralık 2010 Cumartesi

DÜĞME KURABİYE

KIZLARIM BÜYÜRKEN YAPTIĞIM BU KURABİYE,ŞİMDİLER DE KIZIM FUNDA'DA ÇOCUKLARI DERİN VE DEFNE İÇİN YAPMAYA BAŞLAYINCA TEKRAR GÜNDEME GELDİ.BU ARADA BENDEN DAHA GÜZEL YAPTIĞINI DA SÖYLEMEDEN GEÇEMEYECEĞİM.BU GİDİŞLE AİLE GELENEĞİ HALİNE GELECEK.BU TARİF DE 'NEVER FAIL RECIPE' LERDEN.ASLA ŞAŞMAZ!

250 GR.ELENMİŞ UN
150 GR.TEREYAĞI
1 YUMURTA SARISI
80 GR.PUDRA ŞEKERİ
1 PAKET VANİLYA
2 LİMON KABUĞU RENDESİ
1 KAHVE FİNCANI TOZ ŞEKER
1 YUMURTA AKI
MARMELAT(ERİK MARMELATI İLE GÜZEL OLUYOR)

Küçük parçalara ayrılmış tereyağ,un ile iyice birbirine yedirilir.
Ekmek ufağı haline gelince,yumurta sarısı,pudra şekeri.vanilya ve limon kabuğu rendesi ilave edilir.
İyice yoğurulur.Hamur toparlanınca,ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp,küçük toplar yapılır.
Avuç içinde ortasına parmakla bastırılıp,düğme şekli verilir.
Önce yumurta akı sonra toz şekere batırılan kurabiyelerin ortasına marmelat konur.
Yağlı kağıt serili tepside,önceden ısıtılmış 175 derece fırında 18-20 dakika da pişer.

KEYİFLİ ÇAY SOFRALARINA....!







PESTO' LU CHERRY DOMATESLERİ

Uzun süredir ihmal ettiğim bir davetim nihayet gerçekleşti.İtalyan mutfağı gecesi olsun istedim.Tabii ki Lasagne esas yemekti, başka ne  yapsam diye düşünürken birden pesto soslu cherry domateslerin soframıza renk katacağı aklıma geldi.Tabii  tadı kadar görselliği de çok önemli davet sofralarının.Sanırım başarılı da oldu.Hadi siz de deneyin bakalım hem çok kolay ,hem lezzetli, hem de sofranıza renk katacak.Afiyet olsun şimdiden....
Ayrıca içki  yanında da  lezzetli bir eşlikçi oluyor.

1/2 KG.CHERRY DOMATES
1 DEMET TAZE FESLEYEN
4 DİŞ SARMISAK
5 YEMEK KAŞIĞI ÇAM FISTIK
2 ÇAY KAŞIĞI TUZ
8 YEMEK KAŞIĞI SIZMA ZEYTİNYAĞI
4 YEMEK KAŞIĞI TAZE RENDELENMİŞ PARMESAN PEYNİRİ 
8 YEMEK KAŞIĞI ESKİ KAŞAR RENDESİ
TAZE ÇEKİLMİŞ KARABİBER

Yıkanan domateslerin üstünden bir kapak kesip,içini dikkatli bir şekilde boşaltın.Küçük çay kaşığı  ile iyi oluyor.
Fesleyen,sarmısak,çamfıstığı, tuz ve zeytinyağını  robotta  püre haline getirin.
Bu karışıma rendelenmiş peynirleri ilave edin.
Arzuya bağlı olarak bir miktar daha tuz ve karabiber ilavesi yapılabilir.
Küçük bir çay kaşığı  yardımı ile cherry domatesleri doldurun,üzerlerini çam fıstığı ile süsleyin.
Servisten önce bir süre  buzdolabında tutarsanız,harika oluyor...

17 Aralık 2010 Cuma

KAYISILI PİLAV

2 SU BARDAĞI LÜKS BALDO PİRİNÇ
2 ÇAY KAŞIĞI TUZ
1 ORTA BOY RENDELENMİŞ SOĞAN
6 ÇORBA KAŞIĞI TEREYAĞ
3 ÇORBA KAŞIĞI ÇAM FISTIĞI
3 SU BARDAĞI TAVUK SUYU
5 ADET KURU KAYISI (UFAK DOĞRANMIŞ)
3 ÇORBA KAŞIĞI KUŞ ÜZÜMÜ
1 ÇAY KAŞIĞI TARÇIN
1 ÇAY KAŞIĞI ŞEKER
TUZ,BİBER


Pirinci 2 çay kaşığı tuzlu sıcak suda ıslatın.Soğumasını bekleyin.
Rendelenmiş soğanı tencerede tereyağ ile 3 dakika pembeleştirin.
Fıstıklarını katın,biraz kavurun.
Tavuk suyu ve doğranmış kayısıları ilave edin;kaynatın.
Kuş üzümü,tarçın,şeker,biber,tuz ve  yıkanmış pirinci de katın.
Yüksek ateşte 5 dakika pişirin.
Sonra ateşi iyice kısın ve pirinç suyunu tamamen çekinceye kadar pişirin.
Demlendirin,servis  yapın.

SICAK ŞARAP

1LT. KIRMIZI SARAP
1/2 LT. BEYAZ ŞARAP
1 ADET PORTAKAL
1 SU BARDAĞI VİŞNE SUYU
4 ÇORBA KAŞIĞI KARANFİL
3 ADET KABUK TARÇIN
1 ÇAY BARDAĞI SARI ÜZÜM
15 ADET KESME ŞEKER



PYREX TENCEREYE ŞARAPLAR KONUR,VİŞNE SUYU İLAVE EDİLİR.KABUK TARÇIN VE SARI ÜZÜMLER İLAVE EDİLİR.
KARANFİLLER PORTAKALA BATIRILARAK KİRPİ ŞEKLİ VERİLİR,KARIŞIMA İLAVE EDİLİR.
ALTI ÇOK KISIK ATEŞTE KAYNAMAYA BIRAKILIR.
AZALDIKÇA KIRMIZI ŞARAP İLAVE EDİLEBİLİR.


YILBAŞI  YAKLAŞIRKEN EVİMİZDEN HİÇ EKSİK OLMAYAN BU TARİFİ DE KEYİFLİ GÜNLERDE DENEMENİZ DİLEĞİ İLE....

MAHLEPLİ SİMİT

250 GR TEREYAĞI
4 SU BARDAĞI UN +1 PAKET KABARTMA TOZU
1 YEMEK KAŞIĞI MAHLEP
1 TATLI KAŞIĞI TUZ
1 ÇAY KAŞIĞI ŞEKER
2 ÇORBA KAŞIĞI SİRKE
1 ÇAY BARDAĞI ZEYTİNYAĞI
1 ÇAY BARDAĞI YOĞURT
2 YUMURTA SARISI
SUSAM

Mahlep,tuz,şeker,birlikte elenmiş un ile kabartma tozu yoğurma kabında karışır.
Ufalanmış tereyağı karışıma eklenir yedirilir.
Sirke,zeytinyağ ve yoğurt ilave edilir, yoğurulur.
Yumuşak kıvamlı hamuru buzdolabında 1 saat bekletin.
Küçük parçalara ayırıp simit şekli vererek yağlanmış tepsiye dizin.
Yumurta sarısı sürüp susama batırın.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.

Çay sofralarınızın olmazsa olmazı olacağına inanıyorum.
Sevgiyle...

BALKABAĞI ÇORBASI

1 ADET BALKABAĞI
2 ADET SOĞAN
50GR YAĞ
750GR TAVUK SUYU
200ML BEYAZ ŞARAP
2 PORTAKALIN SUYU
1 YEMEK KAŞIGI TOZ ŞEKER
4 YEMEK KAŞIĞI LİMON SUYU
MAYDONOZ
TUZ ,KARABİBER,
1 KUTU KREMA (200ML)
Kabakları ayıklayıp küp küp kesin.Soğanlarıda küp şeklinde kestikten sonra yağda çevirip,tavuk suyu,şarap ve portakal  suyu ilave edip 30 dakika pişirin.
Kabaklardan bir büyük kepçe ayırıp kalanını püre haline getirin.
Krema  (125 ml),tuz,karabiber,limon suyu ve toz şekerle tatlandırın.
Kalan kremayı çırpın,maydonozu kıyın,her ikisini servisi süslemede kullanın.
AFİYET OLSUN