Bu Blogda Ara

4 Şubat 2011 Cuma

CEVİZLİ ISPANAK KÖKÜ

ESKİ DEFTERLERİ KARIŞTIRIRKEN, YİNE BİZE ÖZEL OLAN BU TARİFİ DE SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM. BİR SELANİK MEZESİ OLAN BU TARİFİ  BÜYÜKLERİM  CEVİZLİ TARATOR YERİNE SARMISAKLI YOĞURTLA DA  SUNARLARDI.

1 KİLO ISPANAĞIN KÖKLERİ VE SAPLARI
1 ADET  TAVLA ZARI BÜYÜKLÜĞÜNDE DOĞRANMIŞ SOĞAN
3 ÇORBA KAŞIĞI ZEYTİNYAĞI
1 TATLI KAŞIĞI ESMER ŞEKER
1 ÇORBA KAŞIĞI LİMON SUYU
1 ÇAY KAŞIĞI TUZ
1 ÇAY KAŞIĞI KARABİBER

CEVİZLİ  TARATOR

100 GR. ÇEKİLMİŞ CEVİZ
2 DİLİM KENARLARI ÇIKARILMIŞ BAYAT ESMER EKMEK
2 ÇORBA KAŞIĞI ÜZÜM SİRKESİ
3 ÇORBA KAŞIĞI ZEYTİNYAĞI
1 ÇİMDİK TUZ
KARABİBER
2 ÇORBA KAŞIĞI LİMON SUYU
1 ÇAY KAŞIĞI KIRMIZI BİBER
3 ÇORBA KAŞIĞI SICAK SU

Yapraklarını  başka bir yemekte kullanacağınız ıspanak kök ve saplarını iyice yıkayın. Kökleri bütün kalacak şekilde irice doğrayın. Sapların tümünü kullanın.

Tencereye soğanları zeytinyağ ile birlikte koyup kavurun, 1 tatlı kaşığı esmer şekeri de ilave edip,karıştırın. Bu karışıma ıspanak kök ve sapları,tuz karabiber ve limon suyunuda ilave edip, ıspanaklar yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin. Ispanaklar kendi suyunu bırakır, bu yemek hiç susuz pişer.

Tarator için bir kaseye suda ıslatılıp sıkılmış ekmekler, sirke, limon, zeytinyağı, tuz ve karabiber ile çekilmiş cevizler konur.Bir kaşık yardımı ile iyice karıştırılır. 3 çorba kaşığı sıcak su ilave edilir, tekrar karıştırılır ve kırmızı biber konur.





Servis tabağına alınan ıspanaklar soğumaya bırakılır. Üzeri tarator ile süslenip, arzuya göre  tekrar kırmızı biber gezdirilir.

Afiyet olsun!

2 yorum:

  1. hmmm gercekten nefiss görünüyor! ellerinize saglik! sicacik sevgi ve selamlarimla

    YanıtlaSil
  2. Merhaba! Ben Funda'nin Floransa'daki arkadasi Yasemin, hatirladiniz mi? :-) Bu aksam en sonunda tariflerinizden birini denedim, bu ispanak koklerini pisirdim, ama taratora uygun ekmegim yoktu, sarimsakli yogurtla yedik, harikaydi!! Diger tariflerinizi de mutlaka deneyecegim.
    Hoscakalin!!

    YanıtlaSil